Followers

Sunday, March 11, 2012

PERCAYA? Manusia berkepala dua
Bayi berkepala dua dilahirkan sihat di Brazil dengan mempunyai satu hati tetapi dua otak berfungsi.

Doktor di Brazil tidak pasti sama ada mereka boleh beroperasi dengan selamat pada bayi yang dilahirkan dengan dua kepala.


Keadaan yang jarang berlaku apabila salah satu daripada dua kembar gagal untuk membangunkan sepenuhnya di dalam rahim."Kembar"bernama Yesus dan Emanuel, mempunyai dua otak, duatulang belakang dan hati yang tunggal.
Bayi 4.5 kg dilahirkan secara caesarean pada pagi Isnin di sebuah hospital kecil di negeri utara Para dan dikejarkan dengan 

kapal terbang ke hospital yang lengkap yang lebih baik di ibu negeri Belem.


Doktor Neila Dahasyang merawat bayi yang baru lahirberkata memisahkan kepala itu adalah mustahil kerana dia hanya mempunyai satu set organ.
"Apa yang kita tahu statistik bahawa kanak-kanak yang menjalani pembedahan dan hidup kanak-kanak yang mempunyai kurang organ-organ yang sama," katanya.
Beliau menambah bahawa ia masih sukar untuk memilih kepala untuk dibuang kerana kedua-dua otak berfungsi dengan baik.
Bayi tersebut bukan yang pertama dilahirkan dengan dua kepala,Ada kisah lain yang bayi berkumpul berkembar, dengan badan satudan dua kepala, yang telah dilahirkan petani asing di China(video di atas).Salah satu kembar dua kepala ialah Abigail “Abby” Loraine Hensel dan Brittany “Britty” Lee Hensel

lahir pada 7 Mac, 1990 adalah kembar parapagus dicephalicbererti bahawa mereka adalah kembar dua kepala yang mempunyai satu badan. Setiap berkembar mempunyai hati yang berasingan, perut, tulang belakang dan saraf tunjang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...